hello world!

Чети. Гледай. Подобрявай.

Тук ще намерите полезна информация за това как да подобрите своите 3D рендери.
Вдъхновете се с блога за визуализации на Lumion Bulgaria!
Публикувана на
March 26, 2020

Как да вдъхнете живот на своите материали в Lumion 10.3

Когато усещaте материалите като истински, дизайните ви оживяват в представите на клиента. Сега в Lumion 10.3 може да импортирате свои собствени релефни карти (displacement maps) и да придадете на всички материали в проекта си убедителен, естествен вид.

Една от най-силните страни на Lumion винаги е била широката и впечатляваща колекция от висококачествени, физически базирани материали (PBR). Тази колекция включва над 1200+ материала за всички видове повърхности, включително треви, скали, стъкло, плочки, тъкани, тухли, дърво, метал и много други.

С излизането на Lumion 10.3 по-рано миналата седмица, може да увеличите реализма и детайлите на всеки материал с новата функция за импортиране на релефни карти. Може би се чудите „какво точно са релефните карта или "displacement maps" и защо те има значение?“

Задръжте тази мисъл и ще разберете по-надолу!

Тази нова функция позволява импортирането на релефни карти директно в настройките на материала. Можете да създадете свои собствени такива или да ги изтеглите от различни източници (повече за това по-долу). След като импортирате картата, просто преместете "Displacement" плъзгача и наблюдавайте как материалите на вашия проект оживяват с невероятен релефен детайл.

Като накарате материалите ви да се усещат като истински, може да откриете безкрайни възможности за създаване на красива атмосфера в архитектурните ви рендери.

Lumion 10.3 носи със себе си и новата функция LiveSync за AutoCAD и подобрена предварителна визуализация. В тази статия искаме да се съсредоточим изцяло върху новата възможност за импортиране на релефни карти и да ви покажем как точно работи и как незабавно ще подобри материалите във вашите проекти.

Нека се потапяме!

Какво са релефните карти (displacement maps) в Lumion?

Материалите са в основата на красивия рендер. Те служат като мост между архитектурния дизайн направен с хартия и молив и неговата реализация. Те не само показват какви строителни материали са нужни за изпълнение на проекта, но и предават визуална естетика и стил на дизайна.

С красиви материали виждането се превръща в усещане, засилва се емоцията у зрителите, докато показвате проектираната от вас сграда или пространство.

Как изглежда един материал във визуализацията ви обаче зависи от комбинацията между три вида „карти“. Те по същество са поставени една върху друга и така създават крайния изглед на материала.

1. Color maps (цветни карти) - те дават цветът, шарката и цялостния вид на един материал.

2. Normal maps (нормал карти) - използват светлина, за да придадът дълбочина и реализъм на текстурата

3. Displacement maps (релефни карти, "parallax mapping" или "virtual displacement mapping"), добавят и още повече дълбочина, тъй като карат материала да изглежда наистина обемен и 3D.

Цветните карти и нормал картите са налични в Lumion от доста отдавна. Може да ги намерите в библиотеката с вградени материали на Lumion. Също така може да импортирате такива на вградените или вашите материали.

Релефните карти всъщност са доста нови в Lumion. Те за пръв път се появиха с излизането на Lumion 10 през Ноември 2019 г. и бяха автоматично приложени към 167 материала във вградената библиотека с материали на Lumion. Тези материали са обозначени със символа „D“ на миниатюрата.

След голямата заинтересованост и популярността на тези карти, както и ясната заявка от потребителите на Lumion - Lumion 10.3 донесе със себе си възможноста за импортиране на собствени релефни карти. Сега е по-лесно от всякога архитектите, независимо от техния опит с 3D визуализации, незабавно да вдъхнат още по-голям реализъм на всички материали в своите проекти.

Къде можете да намерите релефни карти, за да ги използвате в Lumion?

Дори и никога досега да не сте използвали такива карти, добавянето им към материалите на вашия проект в Lumion е лесно и супер награждаващо преживяване.

Първата стъпка е да създадете или намерите релефна карта.

Пример за такава карта на павираната повърхност.

Те по същество са високо контрастни, черно-бели изображения. Колкото повече контраст имате между черния и белия цвят, толкова по-голямо ще е видимото изместване във визуализирания материал.

Нисък контраст (ляво) срещу висок контраст (дясно).

Ако не сте сигурни от къде да намерите и изтеглите такива материали (включващи релефни карти), може да разгледате тази статия в новият официален форум на Lumion: The official Lumion list of texture collections.

Релефните карти, използвани в тази статията, която четете в момента са от CO0 Textures.

Как да импортирате релефни карти в Lumion?

След като вече имате налични релефни карти, следващата стъпка е да ги импортирате в Lumion. За щастие, след търсенето, за да намерите правилните текстури и материални, импортирането им е най-лесната част от процеса.

Ако добавяте релефна карта към един от вградените материали на Lumion, намерете материала в библиотеката със съдържание и го приложете към една от повърхностите на вашия проект. След това щракнете двукратно върху миниатюрата на материала, за да отворите настройките му. Вдясно от миниатюрата на материала можете да намерите три полета: цветна карта, нормал карта и най-отдолу е новата релефна карта.

Кликнете на нея, за да я импортирате.

След това намерете местоположението на файла във вашия компютър и щракнете два пъти, за да го отворите. Картата ще бъде добавена към материала и в настройките на материала ще се появи плъзгачът "Displacement". С преместване на този плъзгач вие контролирате нивото на изместване.

Lumion 10.3 се предлага като безплатен ъпдейт за всички потребители на Lumion 10. Ако имате Lumion 10, може да актуализирате лиценза си, като намерите имейла „First step“ във входящата си кутия. Може също така да получите достъп до него от личния си Lumion акаунт и да изтеглите най-новата версия директно от там.

Изтегли пробна версия!

За гладко и забавно Lumion 10 изживяване се нуждаете от 
мощна видео карта. Повече информация тук.
Пробната версия ще работи в продължение на 14 дни.
Не може да отварят сцени от пробната в комерсиалната версия.
LiveSync за Revit, SketchUp, ArchiCAD, Rhino и Vectorworks.
Има малък воден знак на крайния рендер.
15% от библиотеката на Lumion.
Нямате достъп до Lumion Viewer.
Нямате достъп до MyLumion.
Нямате достъп до OpenStreetMap.
Не може да създавате панорами.
Изтегли Lumion
closeminus-circlecheck-circlechevron-downbarslong-arrow-rightfilm-playmenuarrow-downarrow-left linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram