hello world!

Чети. Гледай. Подобрявай.

Тук ще намерите полезна информация за това как да подобрите своите 3D рендери.
Вдъхновете се с блога за визуализации на Lumion Bulgaria!
Публикувана на
May 31, 2019

Какво точно може да правите с Lumion?

По-рано тази година екипът на Lumion заедно с холандския архитект Поул Спалтман се срещнаха с повече от 100 студенти в един от най-реномираните архитектурни университети TU Delft.

Може да гледате запис от цялата 30-минутна лекция отдолу:

Нямате време да изгледате цялото видео? В тази блог статия ще разберете за някой от фундаментите на Lumion. Това включва предимството, което може да ви предложи в архитектурната сфера и бързината и леснотата, с която Lumion може задоволи вашите рендер нужди през всичките етапи на проектирането.

Класическа визуализация vs. Mодерна визуализация

През последните няколко десетилетия ролята на визуализациите в AEC сектора се е променила драстично.

Класическа визуализация е точно това, което очаквате – нарисувана на ръка илюстрация представляваща вашата сграда. Отдолу може да видите пример за точно такава класическа визуализация от Франк Лойд Райт на неговата всеизвестната сграда “Fallingwater”:

Докато това наистина e красива илюстрация и прекрасен начин да презентираш сградата си, то те главно са се ползвали в крайния етап на проектирането. Те не са били част от етапа на проучване на дизайна и интерактивноста му (напр. да променяш материалите, за да разбереш кои са най-подходящите и др.)

Въпреки това много архитекти все още използват ръчно рисувани скици, за да разберат и комуникират дизайна си по-добре.

Много архитекти ще скицират своите идеи и ще ги използват за различни нужди. Отгоре може да видите скици на Поул Спалтман.

Един основен проблем с ръчно рисуваните скици и визуализации е, че те не са достатчно гъвкави за специализирани нужди. С 3D рендерираща програма като Lumion, архитекти и визуализатори могат изключително бързо да създадът статични изображения, видеа и 360-градусови панорами (VR-ready) за различните нужди на проектантския процес.

Във видеото отдолу арх. Спалтман описва еволюцията на процеса на проектиране от класическата визуализация към големия брой BIM инструменти налични днес.

Какво може да правиш с Lumion

За Поул Спалтман и неговата архитектурна практика, работния процес с Lumion изглежда по този начин:

Както показва изображениято отгоре арх. Спалтман използва Rhino заедно с плъгина Grasshopper за нуждите на проектантския процес. При преминаване от фазата на проектиране към фазата на BIM изграждането, той ползва ArchiCAD и Lumion за да постигне различни нужди като:

  • Скициране
  • Градски дизайн (със OpenStreetMaps)
  • Наблюдения на слънцето
  • 360-градусови панорами (VR-ready)
  • Digital nature scenes
  • Материали и цветове
  • Дизайн вариации
  • Клипове и анимация

3D рендерирането с Lumion може да ви помогне да ускорите вашите работни процеси. Като пример можете да минете от ….

…към този рендер за около 2 часа.

Отдолу ще разгледаме няколко неща, които може да постигнете с Lumion.

 LiveSync

Нуждатете се да направите промени по модела, да видите различни вариации на дизайна или просто да разгледате различни материали? Благодарение на функции като LiveSync, може да правите промени по модела си и те ще бъдат отразени в Lumion в реално време.

Може да чуете кратко обяснение за това как LiveSync работи в клипа отдолу:

Проектиране на градска среда

За проектиране на градска среда може да използате инструмента за създаване на геометрия на базата на OpenStreetMaps, за бързо изграждане на заобикалящите сгради. Друга опция е да следвате стъпките от урока „Как да създадем 3D генерирана околна среда с помоща на снимки от дрон

Lumion ви предоставя различни инструменти за постигане на реалстино изглеждаща околна среда с реалистини обекти, светлина и други.

Осветление

С детайлни техники за естествено осветление на проекта ви, като Sky Light 2 и Real SkiesLumion може да бъде ключов инструмент когато дискутирате и показвате как естественото осветление ще отрази на проекта ви.

Буквално за секунди може да смените вида на осветлението идващо от слънцето, както и изкуственото такова, за да разберете по-добре цялостния светлинен профил на дизайна си, от меки, златни светлини на разсъмване до тъмнините на ноща.

Поглед от улицата

Ако сте в ранен етап на дизайна си и искате да видите как би изглеждал проекта ви от очите на случаен минувач, може да използате Lumion и да добиете реална и точна представа, затова как би изглеждал в различните часове на денонощието.

Материали и текстюри

Ключов момент във всеки един проект е да успееш да визуализираш материалите си във високо качество и по красив начин. Когато използваш Lumion лесно и бързо може да прецениш дали си избрал правилните материали и дали създават атмосферата, която желаеш да постигнеш.

Допълнително благодарение на огромната библиотека, която е включена в Lumion може изключително лесно да постигнеш желания резултат, без да трябва да търсиш или да създаваш сам материалите.

Дигитална природа

Друг огромен плюс на Lumion  е способноста му лесно и бързо да рендерира дигитална природа в изключително високо качество. Ето няколко примера за това:

Проучване на дизайна

Lumion е не само подходящ за презентации. Той може да бъде изключително полезен инструмент за проучване и разучаване на дизайна, като например да проверите как натуралната светлина осветява вътрешни пространства или да разгледате гледката, която бъдещите обитатели ще виждат през балконите си и др.

Различни стилове за различните етапи на проектирането

В Lumion има много различни видове стилове, които могат да бъдат приложени бързо и лесно към проекта ви. Като например ако сте в ранна фаза на дизайна и все още не ви вълнуват цветове и материали, може да изберете да визуализирате проекта си като скица и така да не се разсейвате с ненужни за момента детайли.

На по-късен етап може инстантно да смените стила към по-детайлен.

360-градусови панорами и VR

Може да използвате Lumion за презентация на статичен VR заедно с най-разпространените VR комплекти като Oculus Go и други.

И най-добрата част, е че  направата на 360-градусова панорама отнема само няколко натискания на мишката.

Работния процес на Lumion

В тази секция арх. Поул Спалтман ще демонстрира своят работен процес с Lumion, от импортиране на 3D модела до прилагане на последните ефекти и рендериране.

Този видео клип е около 10 минути:

Креативност, а не сложност.

Архитектурния и проектантския сектор са се изменили много в последните няколко десетилетия и новите технологии и инструменти за рендериране са начело на тази промяна.

Когато архитектите включат Lumion в своя работен процес и го направят основен инструмен за визуализиране, те могат да се възползват от много функционалната същност на програмата. Lumion е изключително лесен за научаване и може да увеличи драстично вашата креативност, а не обратното като при други решения за рендериране.

А Lumion се цели точно в това, да ви помогне да бъдете по-креативни и иновативни.

Изтегли пробна версия!

За гладко и забавно Lumion 10 изживяване се нуждаете от 
мощна видео карта. Повече информация тук.
Пробната версия ще работи в продължение на 14 дни.
Не може да отварят сцени от пробната в комерсиалната версия.
LiveSync за Revit, SketchUp, ArchiCAD, Rhino и Vectorworks.
Има малък воден знак на крайния рендер.
15% от библиотеката на Lumion.
Нямате достъп до Lumion Viewer.
Нямате достъп до MyLumion.
Нямате достъп до OpenStreetMap.
Не може да създавате панорами.
Изтегли Lumion
closeminus-circlecheck-circlechevron-downbarslong-arrow-rightfilm-playmenuarrow-downarrow-left linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram